, razend spannende jeugdroman over slavernij en slavenhandel, van Rob Ruggenberg

Aanbevolen: de historische jeugdroman , over slavernij en slavenhandel, geschreven door Rob Ruggenberg. Uitgeverij: Querido, 2007.

speelt in de jaren 1637 en 1638. Dit zijn de beginjaren van de Nederlandse slavenhandel tussen Afrika en Zuid-Amerika.

is een historische jeugdroman over slaven, slavinnen, slavernij, slavenhandel en slavenarbeid. Het boek vertelt hoe een Vlissingse weesjongen in Afrika op zoek gaat naar zijn halfzusje. Hij monstert aan op een schip waarvan hij denkt dat het gewoon handel gaat drijven, maar het blijkt een slavenhaler.

Deze avonturen spelen zich af aan de Goudkust (tegenwoordig Ghana), bij Chama aan de rivier de Pra en bij Arder, het tegenwoordige Benin. De jongen vindt zijn halfzusje niet en krijgt een hekel aan de negers die hij tegenkomt. Hij helpt bij het brandmerken van de slaven. Plotseling wordt hij met het halfbloed meisje geconfronteerd.

Haar naam is Obaa. Ze is geboeid weggebracht naar een tovenaarsdorp Nananom Pow Mu, waar ze les kreeg in tovenaarspraktijken. Ze is daar ontvlucht, maar uiteindelijk is ze gevangen genomen door een neger-slavenhandelaar. Samen met haar metgezel, een oude jager, wordt ze verkocht aan de schipper van het Nederlandse slavenschip.

Na een vreselijke reis op de slavenhaler over de oceaan komen ze aan in Recife, de hoofdstad van Nederlands Brazilie, toentertijd een Nederlandse kolonie die bestuurd werd door gouverneur Johan Maurits van Nassau. De kolonie dreef op slavenarbeid, de slaven zwoegden op de suikerplantages.

De pogingen van de jongen om het meisje vrij te krijgen mislukken en resulteren ten slotte zelfs in moord. Na een wilde vlucht door het regenwoud van Brazilie, achtervolgd door soldaten en Tapoeijers, wilde indianen en menseneters, komen ze aan in Quilombo dos Palmares, vluchtoord voor ontsnapte slaven.

Er is ook een website , die historische achtergronden geeft over slavernij en slavenhandel. Op die zijn ook foto's, gravures en schilderijen te vinden, die een aanvullend beeld geven.

is de tweede historische jeugdroman van Rob Ruggenberg. Zijn eersteling was al direct na het uitkomen een groot succes. Dat boek werd genomineerd voor de Thea Beckmanprijs voor de beste historische jeugdroman van het jaar 2006.