De Eerste Wereldoorlog

 

(spreekbeurt voor Montessori basisschool groep 8)

 

Het front bij Passchendale, niet ver van Ieper, in 1917
De loopgraven en granaattrechters zijn gevuld met regenwater

 

Door , Hilversum

 

Hoofdstukken.†††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††

 

1. De oorzaak van de WO 1.

2. De bondgenoten van Oostenrijk of van ServiŽ.

3. De grootste slag van de WO 1.

4. De wapens van de WO 1.

5. Hoe eindigt de WO 1.

6. Na de WO 1.

 

 

1. De oorzaak van de Eerste Wereldoorlog.

 

De oorzaak van de WO 1 was de moord, die eind juni in Sarajevo op de Oostenrijkse troonopvolger, Frans Ferdinand en zijn vrouw werd gepleegd, door een man uit ServiŽ. Oostenrijk vond dit te ver gaan en daarom verklaarde Oostenrijk de oorlog aan ServiŽ. Niemand had dit verwacht, want ze hadden wel vaker zulke problemen.

 

 

2. De bondgenoten van Oostenrijk of van ServiŽ.

 

De bondgenoten van Oostenrijk waren:

Hongarije, Duitsland, Bulgarije en Turkije. Maar Hongarije was niet echt een bondgenoot, want toen waren Hongarije en Oostenrijk een land. Duitsland was wel een bondgenoot, want ze waren vroeger met elkaar bevriend. Bulgarije en Turkije waren eigenlijk veroverd door Oostenrijk-Hongarije en Duitsland, maar ook om RoemeniŽ, Griekenland, en Rusland binnen te vallen en daar hielpen Turkije en Bulgarije mee.

De bondgenoten van ServiŽ waren:

Rusland, Frankrijk, Engeland, BelgiŽ, ItaliŽ, RoemeniŽ, Griekenland, V.S. en Japan.

Rusland hielp ServiŽ, omdat ServiŽ vroeger bij Rusland hoorde. Frankrijk deed mee om Duitsland terug te pakken van een andere oorlog en het gebied was Elzas-Lotharingen. Engeland en BelgiŽ hielpen Frankrijk tegen Duitsland te vechten. ItaliŽ moest vechten, want Oosterijk viel ItaliŽ binnen. RoemeniŽ moest vechten, want Hongarije en Bulgarije vielen binnen en anders kon de as Oostenrijk-Hongarije, Duitsland, Turkije en Bulgarije, Rusland binnenvallen. Griekenland moest ook vechten, want die werd aangevallen door Bulgarije en Turkije.De Verenigde Staten waren woedend op Duitsland, want Duitsland had een paar oorlogsboten van hun laten zinken door ze te torpederen. Japan deed mee, want Duitsland hield zich niet aan de afspraken. AustraliŽ, Nieuw-Zeeland en Canada waren Engelse koloniŽn en deden ook mee.

 

 

3. De grootste slag van de Eerste Wereldoorlog.

 

De grootste slag van de WO 1 noemen we ook de Loopgravenoorlog die tussen Duitsland en Frankrijk, Engeland en BelgiŽ was.Het gebied was bij de grens van Frankrijk en BelgiŽ, want Duitsland had een groot deel van BelgiŽ veroverd en de Belgische soldaten trokken zich terug in het overblijvende deel en in Frankrijk. Ik zal uitleggen wat een loopgravenoorlog is (op het bord).

De loopgravenoorlog duurde heel lang, want Duitsland en Frankrijk, Engeland, BelgiŽ waren allebei even sterk. Waar ook heel hard gevochten werd is de plaats Ieper, waar alle gebouwen verwoest zijn. Rechts zie je daar een plaatje van. Toen de Belgen zich terugtrokken kwamen ook veel Belgische kinderen naar Limburg (Ned.). Mijn overgrootopa had kinderen in huis genomen en zorgde ervoor.

In dit gebied vielen ongeveer 1 miljoen doden. (Plaatje laten zien van een van de loopgraven van de Duitsers na een bombardement, en een plaatje van een terugtrekkende Belg van de loopgravenoorlog.

 

 

4. De wapens van de WO 1.

 

Er waren afschuwelijke wapens uitgevonden in de WO 1. Een van die wapens was gifgas. Beide landen gooiden granaten die met gas gevuld waren. Als die ontploften werden de soldaten blind of ze gingen dood. Net als Adolf Hitler die tijdelijk blind werd en hij was zo boos op de geallieerden dat hij later oorlog ging voeren, maar dat is een spreekbeurt apart.Ook werd in de WO 1 voor het eerst het vliegtuig gebruikt. Eerst alleen om te kijken waar de vijand was, maar later ook om het vijandelijke kamp te bombarderen. Heel belangrijk was de onderzeeboot. Vooral de Duitsers maakten daar gebruik van. Omdat Amerika veel schepen naar Engeland stuurde met wapens, voedsel en nog veel meer, konden de Duitsers de boten torpederen. Amerika deed in 1917 mee aan de oorlog. Ook hadden de Duitsers veel schepen van Engeland en Frankrijk getorpedeerd en die vloten waren toen helemaal kapot. Er werden ook tanks gebruikt, dat waren autoís met platen erop en daaruit werd geschoten.

 

 

5. Hoe eindigt de WO 1.

 

Duitsland probeerde in het voorjaar van 1918 nog een keer met een grootscheepse aanval door het land heen te breken. Dat leek te gaan lukken, overal werden de Fransen en Engelsen teruggeslagen. Maar in de zomer van 1918 kwamen de Amerikanen. Ze waren sterk, gezond en ze hadden goede nieuwe wapens. Toen Duitsland dat zag , gaven ze zich meteen over, want ze waren uitgeput en hadden geen eten, wapens , kleding en soldaten meer net als Turkije, Bulgarije en Oostenrijk-Hongarije.

 

 

6. Na de WO 1.

 

Toen Duitsland, Oostenrijk-Hongarije, Bulgarije en Turkije zich hadden overgegeven in november 1918, waren de burgers van Duitsland woedend op hun leiders voor al die ellende. De Duitse Keizer Wilhelm 2 vluchtte naar Nederland, want dat bleef neutraal en koningin Wilhelmina was familie en als hij in Duitsland bleef zou hij opgehangen worden. Sommige Duitsers waren woedend op de geallieerden. Net als Adolf Hitler bijvoorbeeld. Hij stichtte een eigen partij: de Naziís en vijftien jaar later kwam hij aan de macht. Het duurde niet lang of er kwam weer een oorlog: WO 2. Maar dat is weer een spreekbeurt apart.

 

Vragen:

 

1. Hoe ontstond de WO 1? ( de moord ).

2. Wie hoorde bij Oostenrijk ? Noem er vier .( Hongarije, Duitsland, Bulgarije, Turkije )

3. Wat is een loopgravenoorlog? ( twee gangen in de grond )

4. Welke wapens werden gebruikt ? ( gifgas, tanks, vliegtuigen, onderzeeers )

5. Wie werd er blind ? ( Adolf Hitler )††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† †††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††