BLOEDIG VERDUN

Verdun: French soldier between corpses

Verdun: slachting alom

The slag om Verdun was de langste en een van de meest bloedige van de Eerste Wereldoorlog. Twee miljoen mensen vochten tegen elkaar. De slag begon op 21 februari 1916 toen de Duitsers, aangevoerd door kroonprins Willem, een groot offensief begonnen tegen de stad Verdun. Het stadje lag in een uitstulping van het front.

De buiten de stad gelegen forten van Douaumont Hardaumont vielen snel in Duitse handen, maar de Fransen hergroepeerden zich onder General Pétain (met the kreet “Ze komen hier niet voorbij!”). In juli 1916 vielen de Britten aan bij de Somme en dat verminderde de druk op Verdun, omdat de Duitsers nu hun troepen over beide fronten moesten verdelen. In december van dat jaar hadden de Fransen het grootste deel van hun verloren gebied weer terug veroverd.

De Duitsers hadden een soort uitputtingsslag in gedachten had waarbij de Franse legers langzaam dood zouden bloeden. Uiteindelijk vielen bij de Duitsers vrijwel net zoveel slachtoffers: een geschatte 328.000 tegen de Fransen 348.000. De echte cijfers zijn onbekend.